Za bolje korisničko iskustvo i analizu posjeta stranice koristimo kolačiće. Za više informacija pritisnite ovdje.

Visina madraca. Koju odabrati?

Jedan od najvažnijih parametara pri odabiru madraca je visina, a ona obično iznosi od 5 - 25 cm. Kako se odlučiti za pravu visinu madraca objašnjavamo u nastavku teksta. Za početak moramo biti svjesni da se odabir visine madraca za djecu ili odrasle bitno razlikuje.

Za dječje madrace biramo nižu visinu
Prosječna debljina dječjeg madraca je 4 - 15 cm, te ovisi o starosti djeteta, za veću djecu biramo više madrace. Vrlo je važno da visina madraca bude viša od ruba kreveta kako se dijete tijekom sna ne bi ozlijedilo.

Nekoliko preporuka u vezi visine madraca

 • Madrac od kokosovih vlakana je prikladan za novorođenčad i mališane (od rođenja do 3 godine). Bebe trebaju spavati na tvrđem i ravnom madracu niže visine.
 • Djeca od 4 - 16 god. trebaju viši madrac srednje tvrdoće jer je i njihova kilaža veća. Kod djece predškolske i školske dobi se kralježnica aktivno razvija, te je preporučljivo voditi računa o zdravom razvoju mišićno koštanog sustava. Odlučujući faktor pri odabiru visine kreveta su dimenzije stranice i ruba kreveta koji nikako ne smiju biti viši od samog madraca

Standardna visina madraca s ortopedskim učinkom

Prosječna visina klasičnog madraca se kreće od 15 do 25 cm, a u nastavku donosimo nekoliko važnih faktora o kojima treba voditi računa.

Paziti moramo na:

 • karakteristike opružnog bloka,
 • stupanj tvrdoće,
 • punilo.

Prilično visok madrac može imati niže opruge što rezultira manjom izdržljivošću. Važan faktor je svakako i vrsta opruge koja je kod madraca s Bonnell jezgrom osjetljivija na opterećenja dok džepićasta jezgra bolje zadržava svoj oblik.

Razumljivo je da je mekana površina madraca elastičnija, pa ako više volite spavati na mekšoj podlozi svakako birajte više madrace. Tvrda površina je manje osjetljiva na opterećenja i zadržava svoj oblik.

Obratite pažnju na debljinu slojeva punila gdje prednost dajemo kokosovim vlaknima koja ne mijenjaju oblik čak ni pod visokim pritiskom dok pjena reagira na težinu opterećenja i lakše se savija. Odaberite madrac sa slojem lateksa ili memorijske pjene gdje svaki sloj zauzima najmanje 3 cm jezgre madraca, što je sloj viši to je i kvaliteta madraca bolja.

Nadmadraci i futoni! Po čemu se razlikuju?

Proizvođači madraca su, tijekom godina razvijanja i istraživanja novih sustava za spavanje, ponudili tržištu dvije vrste tanjih podloga za spavanje koje su vrlo slične izgledom i karakteristikama. Iako između nadmadraca i futona postoji razlika ona nije toliko značajna.

Futon je univerzalan tanji madrac

Povijest ovog proizvoda vuče korijene iz dalekog Japana. A gdje spavaju Japanci? Na podu! Tako im futoni, kao vrsta deblje podloge, služe za noćni odmor. Ujutro ih jednostavno slože i pospreme u ormar. U Europi su ovakve podloge također stekle popularnost, ali u malo drugačijem smislu. Služe za veću udobnost postojećih površina za spavanje kao npr. kod kauča, dvosjeda i drugog namještaja. Debljina futona iznosi od 5–8 cm.

Nadmadraci za udobniji san

Nadmadraci nemaju tako bogatu povijest kao futoni i njihova svrha leži isključivo u poboljšanju kvalitete spavanja na neravnim površinama kao što su kauči, sofe ili npr. dvosjedi na razvlačenje. Nadmadraci su idealno rješenje za očuvanje kvalitete madraca i dodatnu udobnost tijekom spavanja. Debljina nadmadraca se kreće oko 3 cm te osigurava udobniji i mirniji san.

Nadmadraci su odlična rješenja:
 • Za apartmane (povećavaju udobnost tijekom sna na kauču ili starom madracu),
 • kuće za odmor,
 • kampiranje (praktična veličina i mala težina omogućuju vam lakši transport)
 • kao dodatan ležaj (za slučaj kada gosti ostanu prespavati),
 • za povećanje udobnosti postojeće površine za spavanje.

Kako odabrati visinu madraca?

Nekoliko općenitih savjeta:

 • Ako želite izmjeriti visinu madraca na kojem spavate, postavite ga na pod te na njega stavite dasku (ili neki sličan predmet), uzmite metar i izmjerite udaljenost od poda do daske. Brojka na metru predstavlja visinu madraca, a ovom metodom se možete poslužiti i prije kupovine novog madraca.
 • Izmjerite metrom dubinu kreveta od podnice do najviše rubne točke te brojki, koju ste izmjerili, dodajte još 5-10 cm i dobit ćete odgovarajuću visinu madraca za vaš krevet.

Nadamo se da će vam naš članak pomoći da lakše odaberete madrac Svijetnamještaja.hr za sve prilike! Dobar san je pola zdravlja! Uživajte u kupovinu!


Imaš pitanje?

MIŠLJENJA STRANAKA

Tabure Kelim

   Ivana - 2022-04-14

Luksuzan , jednostavan i kvalitetan tabure tkanine velvet. Prodavač ljubazan i odlična podrška.

+ Tabure tkanine velvet, kvalitetan i jednostavno luksuzan. Može poslužiti i kao tapecirani stolić..

Stolić za dnevni boravak Cortina

   Ivan Slade - 2022-04-07

predivan stolić, jednostavna montaža, umjetničko djelo u dnevnom boravku, još je lijepši u prostoru nego na slikama

+ Predivan stolić, u živo lijepši nego na slikama

- nema

Krevet Monaco - 90x190 cm

   Jelena Milošević - 2022-04-06

Kvalitetan i čvrst krevet koji smo uspješno sastavili, jako smo zadovoljni.

Krevet Wenecja 160x200 cm

   TAMARA Vapnar - 2022-03-10

Tražimo braćni krevet..npr.ko Venecja..160 × 200 da ima kutiju za posteljinu..i da je u cijeni uključen madrac i podnice..koja cijema..kaj oreporučste nam..i provukli bi na dajners na 2 il 3 god...do 3000 kn..

Set za predsoblje Stella

   Petra - 2022-02-22

Odlicna suradnja. Komoda odgovara opisu. Sve super

+ Taman dimezija da ne zauzima puno prostora

- Nema nedostataka

Trosjed s ležajem Novelty 160 cm - dark grey

   jagodica k - 2022-01-23

Isporuka iznenađujuće brza, trosjed odličan!! Jako zadovoljni, preporuke proslijeđene prijateljima. Hvala vam!!

Dvosjed Neva 2

   Jasna - 2021-11-25

Jako zadovoljni kupovinom! Kauč izgleda solidnije od većine sličnih na našem tržištu. Promptan odgovor na upite, dostava u dogovorenom roku. Puno hvala ljubaznom osoblju i na stručnim savjetima pri odabiru tkanine.

+ potpuno odgovara slikama i opisu, čvrst okvir, tvrđa spužva, udoban za sjedenje, lako se pretvara u ležaj

- jastuci su udobni, ali su nešto manji od naslona za leđa

3D PCV panel Svijetli kamen

   Josip - 2021-11-22

Koliko panela ima za taj novac?
GOR